Pentru a nu pierde fondurile alocate din bugetul de stat, dar și pentru a evita un posibil faliment, conducerile universităților au hotărât să-și regândească modul de funcționare.
Astfel, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Medicina și Farmacie „Victor Babeș” sunt primele instituții de stat care au demarat procedurile necesare unei fuziuni. Această transformare prin unificare ar putea da naștere uneia dintre cele mai puternice unități de învățământ superior din România, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere economic.
De asemenea, Ion Roșca, rectorul Academiei de Studii Economice din București, afirmă că sunt prea multe universități, atât de stat cât și private, și că se impune o reorganizare prin fuziune pentru a reduce numărul lor: ”Sunt orașe din țară care au universități chiar dacă în apropierea acestor localități sunt mari centre academice. Fuziunile sunt necesare. Tot sistemul trebuie regândit în așa fel încât să avem mai puține universități, dar de o calitate foarte bună […] Fuziunea nu trebuie să însemne doar o unificare a patrimoniului și a veniturilor, ci și o creștere a calității programelor de învățământ”.
Sursa: sfin.ro